Vlastníci pozemku v Itálii

Reaguji tímto ta náš telefonický rozhovor . 

Jakožto fyzické osoby , občané ČR jsme vlastníky stavebního pozemku v severní Itálii v oblasti Friuli. Sháníme právníka nebo daňového poradce mluvícího česky nebo anglicky, znalého italského práva v této oblasti, protože potřebujeme nějaké informace. Spolupracujeme s architektonickou kanceláří a snažíme se navrhnout dům .

 V současné době máme základní projekt od architektů a podanou žádost o stavební povolení na radnici. K projektu ale nejsou zpracované návrhy jednotlivých profesí. Architektonická kancelář ,která nám bude kompletní veškeré projekty dodávat jako jeden celek ,nám navrhla 16-ti stránkovou smlouvu.

Smlouva je v italštině. Potřebuji kontrolu ,případné úpravy této smlouvy.  Smlouvu mohu poslat v el.podobě. Architekti nám zároveň nabízí i stavební dozor při realizaci celé stavby domu. Chtěl jsem se zeptat ,zda je tento postup v Itálii obvyklý a zda z tohoto nemusím mít obavy ,že firma která zadává jednotlivé práce, vlastně provádí i stavební dozor .

Máme již nějaké cenové nabídky na realizaci některých profesí.F Ale všechny ceny jsou bez DPH, s tím, že DPH bude určeno až na základě skutečnosti. Jenže já bych kvůli znalosti konečné ceny rád znal cenu VČETNĚ DPH. Vím ,že pro občany budující „první bydlení“ je DPH ve výši 4% .

A pro druhé bydlení případně letní byt (což se týká turistů) je DPH 10% nebo 22% podle okolností.  Prosím tedy o vysvětlení jakým způsobem dochází k posuzování výše DPH ? Jestliže je daňový systém v Itálii takto složitý , pak je velmi jednoduché se splést ve správném určení výše DPH.

Kdo ale nese zodpovědnost za správné určení výše DPH ? Já jakožto investor , anebo firma která vystavuje doklady, je plátcem DPH a tudíž DPH i odvádí? Z výše uvedeného jasně vyplývá ,že daňově nejvýhodnější je novostavba pro první bydlení.

Hledal jsem na netu, co to znamená. Chápu to tak ,že první bydlení může mít v Itálii i cizinec, ale musí na daném místě trávit v průběhu roku zákonem daný počet dní. Kolik dní bychom museli v Itálii strávit ,abychom mohli status prvního bydlení použít?

Kolik let bychom museli toto dodržovat abychom nemuseli sníženou sazbu DPH doplácet? Kromě minimálních dní strávených v domě , jaké další podmínky tento status „prvního bydlení“ má ?

Doporučíte nám abychom se o tento status snažili, či nikoliv?

A ještě jeden důležitý dotaz :  Dům nestavíme jako developeři s úmyslem jej rychle prodat ,ale přeci jen je to od nás určitý druh investice a hlavně ochrana majetku před nestabilní korunou a její inflací. Takže musím připustit, že dům můžeme v budoucnu chtít prodat. Jakými daněmi bude zatížen tento případný prodej?

Bude pro výši těchto daní důležitá pořizovací cena domu nebo ta při prodeji domu není vůbec důležitá? Nebo-li , musím při stavbě archivovat veškeré nákupní doklady nebo ne? Jaká při prodeji domu bude DPH ? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *